Chleby, křehké chleby a pochoutky

Chleby, křehké chleby a pochoutky

Chléb patří k základním potravinám připravovaným pečením nebo pařením těsta, které se skládá z mouky a vody, soli a kvásku, který občas nahrazuje či doplňuje pro rychlejší růst kvasnice (droždí). Některé druhy chleba obsahují koření (především kmín) a semínka (sezam, mák, dýně, slunečnice), která zvyšují výživovou hodnotu chleba. do některých chlebů se přidávají uvařená zrna obilovin. Chléb jako takový se začal péct v Egyptě okolo roku 4000 let Př.n.l.

Chléb je populární potravina v západní společnosti. Nejčastěji se vyrábí z pšeničné mouky, které je kypřeno droždím, umožňujícím jeho kynutí, a nakonec upečeno v peci. Nejčastějším zrnem používaným na přípravu chleba bývá pro svůj vysoký obsah lepku (který dává těstu pórovitost a elasticitu) zrno pšeničné, ale chléb se též peče z mouky žitné, ječmenné, kukuřičné nebo ovesné a to jak bílé tak celozrnné. Kromě droždí se pro kypření těsta používá kvásek, je to klasický způsob výroby chleba, který je lépe stravitelnější.

Díky svému složení obsahují řadu hodnotných živin: sacharidy, bílkoviny, vlákninu, vitaminy skupiny B, fosfor, železo, hořčík, zinek, kvalitní rostlinné tuky (v závislosti na složení)