- Vánoce
- Dárková balení
- Léky a doplňky stravy
- Pro děti a maminky
- Pro ženy
- Pro muže
- Čaje
- Péče o tělo, kosmetika, hygiena
- Zdravotnický materiál
- Veterinární přípravky
- Zdravá výživa
- Amarant
- Bezlaktózové potraviny
- Bezlepkové potraviny
- Dia potraviny
- Chleby, křehké chleby a pochoutky
- Kaše
- Káva, Kakao, Kávoviny
- Klíčky a otruby
- Koření
- Luštěniny
- Mouky
- Müsli a cereálie
- Nápoje
- Obiloviny
- Ochucovadla
- Ostatní - výžina
- Polévky
- Pomazánky, paštiky, džemy
- Puding
- Řasy
- Semena, ořechy a sušené ovoce
- Sladidla
- Sladkosti
- Sójové výrobky
- Šťávy, sirupy
- Těstoviny
- Vločky
- Všechny produkty
Platba za zboží:
dobírka (35,-), bankovní převod (0,-), hotově
Způsob doručení:
Česká pošta - od 99,- Kč,
PPL - 139,- Kč
Balíkovna - 65,- Kč
zdarma od 1500,-
Kontakty:
lékárna: 491 541 358
zdravá výživa: 724 629 147
e-mail: posta@lekarnakuklik.cz
+420 272 185 111
http://www.sukl.cz
621 00 Brno
Lepek (= gluten) je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita, ječmene a ovsa. V případě pšenice představuje dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu.
Bezlepková dieta je dieta spočívající ve snaze po eliminaci konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by mohla vést k vážným zdravotním komplikacím. V posledních letech dochází ke zjištění souvislosti dalších chorob s tradiční vysokou spotřebou lepku ve stravě. Bezlepková dieta přispívá ke zlepšení zdravotního stavu pacientů např. s depresí, schzofrenií, autismem, roztroušenou sklerózou, Downovým syyndromem, lupénkou, cukrovkou, dráždivým tračníkem, rakovinou a nemocemi pohybového aparátu.
Osoby držící bezlepkovou dietu tedy konzumují buď potraviny přirozeně bezlepkové nebo potraviny obsahující lepek jen v minimální koncentraci (deglutenizované) 20mg/kg. Základem diety je nekonzumování potravin vyrobených z nedeglutenizovaných (běžných) obilovin (ječmen, pšenice, žito a oves), které jsou na lepek bohaté, a jejich nahrazení bezlepkovými potravinami, jako je např. proso, rýže, brambory či kukuřice. Tato dieta je v současnosti jedinou známou léčbou celiakie, alergie na lepek a Duhringovy nemoci. Celiakie je dosud nevyléčitelná.
Vhodné potraviny
obiloviny: rýže, kukuřice, amarant, quinoa, jáhly, pohanka a výrobky z nich (mouka, pečivo, vločky, pukance, kaše, těstoviny, sušenky...)
luštěniny, brambory, maso, vejce, ovoce, zelenina, oleje a tuky, cukr, sirupy (kromě pšeničného, špaldového...), káva (kromě obilné kávy s obsahem lepku), kakao, čaj, med, mléko, vejce, miso rýžové, sojová omáčka tamari
Zakázané potraviny
Je třeba se vyvarovat všech potravin obsahujících lepek (pšenice, žito, oves, ječmen), a to jak vyrobených z běžné mouky (běžné pečivo, těstoviny, jíšky, omáčky, salámy, šunky, sekaná, dochucovadla (kečupy, majonézy), také musli obsahující pšeničné nebo ovesné vločky...), tak obsahujících pšeničný škrob (např. různé cukrovinky jako zákusky, plněné cukrovinky, bonbony. Lepek obsahují i sirupy vyrobené z obilí, slady, sojová omáčka shoyu, miso pasta ječmenná a sojová. Lepek mohou obsahovat i výrobky, u nichž by člověk jeho přítomnost neočekával (např. některé jogurty, sojové řezy, plněné čokolády, rýže v čokoládě apod.). U výrobků, jež nejsou označeny jako bezlepkové (buď nápisem nebo symbolem přeškrtnutého klasu), je třeba vždy sledovat složení výrobku.