Čaje zelené, černé, bylinné, rooibos, bílé

Č1

Čaj je kulturní nápoj, připravovaný obvykle louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě. Pro samotné lístky se také užívá název čaj. Označení čaj se běžně užívá i pro jiné nálevy – pro zápary a odvary různých jiných rostlin (tzv. ovocné čajebylinné čaje nebo šípkový čaj), které se někdy označují jako nečaje. Čaj má vedle povzbuzujících účinků v mnoha případech díky látkám v něm obsaženým také blahodárný vliv na organismus.

Pěstování: Čaj vzniká zpracováním listů čajovníku. Z botanického hlediska je čajovník stálezelený keř, dorůstající v přírodě výšky 5 až 15 metrů. Přirozeně čajovník rostl v jihovýchodní Asii při hranicích Číny a Indie. Listy čajovníku jsou dlouhé od 3 do 5 cm. Čajové lístky se většinou sbírají několikrát do roka, v některých oblastech prakticky celý rok. Obvykle jsou cennější mladší menší lístky u špičky výhonku a pupen. 

12345